
“Combinació d'art i glamour que no deixa indiferent”
POST DESTACATS
-
HISTÒRIA
29 de abril, 2025
-
GEMOLOGIA
22 de abril, 2025
-
GEMOLOGIA
22 de abril, 2025
-
HISTÒRIA
15 de abril, 2025
Les joies no són només adorns: Són elements que representen emocions, poder, amor i tragèdia.
Les pel·lícules ens transporten a altres mons i algunes de les seves escenes queden a la nostra memòria per sempre. I en algunes hi apareixen joies de gran bellesa i significat.
Aquí fem un repàs d'algunes d'aquestes joies.
El collar "Heart of the ocean" de "Titanic"
El collar conegut a la pel·lícula com "el cor del mar" no és una joia real.
Va ser dissenyat i elaborat exclusivament per a la producció cinematogràfica pels joiers Asprey & Garrard, i actualment s'exposa en un museu del comtat de Cornualla.
Encara que aquest collar no existeix a la vida real, està inspirat en una joia molt famosa: el diamant Hope (al qual dedicarem més temps en una publicació sobre joies maleïdes).
Es van fer tres collars per a la pel·lícula:
Collar original: vist a la pel·lícula, amb una tanzanita blava en forma de cor, envoltada de zircons cúbics en or blanc i una elaborada cadena.
Collar J. Peterman: amb un disseny semblant, apareix breument en una escena. Va ser comprat per J. Peterman Company per menys de 1.000 dòlars, però no se sap on és.
Collar Asprey & Garrard: creat després de l'èxit del film amb un safir de 171 quirats i diamants. Subhastat per 1,4 milions de dòlars per a causes benèfiques i usat per Céline Dion als Oscar del 1998.
Els diamants del film "Els senyors prefereixen les rosses"
"Diamonds are a girl's best friend", cantava Marilyn Monroe a la pel·lícula.
Una de les escenes musicals més famoses del cel·luloide. Com també ho és l'actriu, amb un espectacular vestit rosa i un collaret de diamants, dues polseres i un anell amb un diamant conegut com The Moon of Baroda o La Lluna de Baroda.
Es tracta d'un diamant groc canari de talla gota de 24,04 quirats. El pes brut del diamant va ser de 25,95 quirats abans de ser tallat en la seva forma actual. Prové de l'Índia, on també va ser tallat i facetat. El diamant va pertànyer durant 200 anys a la família reial Gaekwad, maharajàs de Baroda. Es diu que el diamant va ser enviat a l'emperadriu Maria Teresa d'Àustria, però després d'un breu temps va tornar a la família Gaekwad.
Va ser el maharajà Sayajirao Gaekwad qui va vendre el diamant el 1920, colpejat per la crisi que va deixar la Primera Guerra Mundial. El diamant va ser exposat a Los Angeles el 1926. A partir d'aquell moment va canviar diverses vegades de propietari i va reaparèixer el 1943, quan el va adquirir Meyer Rosenbaum, president de la Meyer Jewellery Company. Va ser exposat al públic el 1944. I va ser el mateix Meyer Rosenbaum qui el va lliurar en préstec a Marilyn per al film i la seva promoció posterior.
I després el diamant Lluna de Baroda va desaparèixer! No se'n va saber res durant diverses dècades. L'abril del 1990, la gemma va ser subhastada a Nova York per import de 2.970.000 dòlars. El nom del nou propietari va romandre a l'anonimat. A partir d'aquell moment només apareixen rèpliques del diamant a diferents exposicions.
El 2008, cop d'efecte: el diamant Lluna de Baroda original apareix a l'exhibició "Diamonds Divas" a Anvers, a l'"Antwerp World Diamond Centre". Però ningú no coneix la identitat del seu propietari.
El collar de robís de "Pretty Woman"
Una peça extraordinària fabricada en or blanc i diamants amb vint-i-tres robís en talla pera signada pel joier francès Fred Joaillier, FRED, valorada actualment en més de mig milió d'euros.
El collar, amb disseny de cor dins de cor, simbolitza el moment en què el personatge que interpreta Julia Roberts es transforma.
La firma FRED, l'any 2001, va decidir reeditar-lo i va treure al mercat una col·lecció sencera basada en aquest collar, la col·lecció Pretty Woman, i la neboda de l'actriu era la imatge de la joieria.
El collar de diamants de "Moulin Rouge"
Nicole Kidman, interpretant Satine, va lluir un collar que va ser dissenyat per Stefano Canturi. És la joia més cara que s'havia dissenyat fins a aquell moment per a una pel·lícula. Fet en or blanc amb 1.308 diamants que sumen 134 quirats aproximadament i un safir blau a la tanca. Va ser fet a mida per a l'actriu i el dissenyador va estar estudiant la França de finals del segle XIX en què s'ambienta la pel·lícula perquè l'aparença del collar fos perfecta.
L'any 2001 la casa de subhastes Christies va anunciar la sortida a subhasta de la peça per al delit dels col·leccionistes, però, a poques hores de l'inici de la licitació, el dissenyador, Canturi, no va ser capaç de desprendre-se'n.
El seu valor actual: més de tres milions de dòlars.
El collar de perles i diamants del film "Esmorzar amb diamants"
Audrey Hepburn, un vestit negre de Givenchy i un collar de quatre voltes de cent vint perles amb un fermall amb diamants al centre i una tiara… La protagonista, Holly Golightly, el llueix mentre observa l'aparador de la famosa joieria novaiorquesa Tiffany & Co.
Però les joies que va portar l'actriu a la pel·lícula eren bijuteria creada per la firma americana Corocraft, amb origen l'any 1901.
Per a la promoció posterior, l'actriu sí que va lluir les joies creades per a Tiffany & Co per Jean Schlumberger.
L'anell de compromís de "Sexe a Nova York 2"
A l'escena de la segona part de la pel·lícula en què Mr. Big lliura l'anell de compromís a Carrie, ella li diu: "Per què negre?", i ell respon: "Perquè tu no ets com les altres"
Aquest anell de compromís fet en or blanc, amb un diamant negre de cinc quirats i diamants en pavé, ens recorda que les joies són úniques i defineixen la nostra essència. Dissenyat per Itay Malkin, diuen que la mateixa Sarah Jessica Parker va participar en la creació de l'anell.
El seu valor actual: 10.000 euros.
El collar de la pel·lícula "Ocean's 8"
El collar "Jeanne Toussaint" que llueix Anne Hathaway a la pel·lícula és una rèplica creada per Cartier del seu collar original "Queen of Holland", feta especialment a mida per a la cinta i l'actriu, i el nom de la qual és un homenatge a la directora creativa de la firma als anys 30.
Per refer la peça es van fer servir òxids de zirconi en or blanc, en lloc de diamants com en el collar original, i van dedicar-hi vuit setmanes de treball. Es va replicar el collar original que data del 1931, creat especialment per al maharajà de Nawanagar, basant-se en les fotos conservades als arxius de Cartier.
Així doncs, joies i cinema, una combinació d'art i glamour que no deixa indiferent.
MONT DE PIETAT DE CAIXABANK