ALTRES CURIOSITATS

La subhasta al Mont de Pietat de CaixaBank

18 de febrer, 2025

Compartir a:

“Com funciona la subhasta?”

POST DESTACATS

Una de les preguntes més habituals que ens fan els clients del Mont de Pietat és: com funciona la subhasta?

La majoria associem la subhasta al procediment que hem vist moltes vegades en pel·lícules o sèries. En un local més o menys exclusiu on col·loquem un faristol, després d'exposar la peça davant un conjunt de persones interessades, el director de la subhasta va fent una sèrie de preguntes al públic sobre el preu que estarien disposats a pagar per l'objecte. S'aixequen mans o cartellets i, després d'un moment de tensió, el director deixa caure la maça colpejant el faristol i adjudicant la peça a l'última oferta.

I és cert que hi ha subhastes que se celebren així, però la veritat és que hi ha molts tipus de subhastes i procediments diferents. Les noves tecnologies també han aportat tota una sèrie d'eines que han augmentat les possibilitats del món de la subhasta. Per tant, com funciona la subhasta del Mont de Pietat?

Doncs bé, des de fa anys fem servir la subhasta de Vickrey com a procediment.

Es tracta d'un tipus de subhasta de licitació tancada, és a dir, els oferents presenten les ofertes sense conèixer l'oferta de les altres persones en la subhasta i guanya el licitador més alt, però el preu que paga és la segona oferta més alta afegint-hi un 4 % addicional.

El seu nom és degut a l'economista guanyador del premi Nobel William Vickrey, que la va descriure en un estudi del 1961.

És una subhasta molt estudiada en l'àmbit teòric, però no excessivament habitual a la pràctica.

Quins són els seus punts forts i debilitats?

Cal destacar l'incentiu perquè els oferents proposin el valor màxim. Guanya la licitació més alta i s'acaba coneixent aquest valor màxim. Això es coneix com a demanda reveladora. Per al Mont de Pietat, això és important perquè maximitza els preus d'adjudicació.

Un altre punt fort és que minimitza els possibles errors deguts a la presentació de les ofertes. Per exemple, imaginem un client que ofereix per un objecte 10.000 euros i tecleja per error un zero més, 100.000 euros. El procediment de segon preu ajustarà l'error, fent que el preu final s'aproximi a la resta d'ofertes i evitant un daltabaix econòmic o desmai a l'oferent que s'ha equivocat.

Pel que fa als punts febles, aquest tipus de subhasta requereix que els oferents pronostiquin les ofertes probables dels seus rivals i produeix els riscos d'oferir més del que cal o perdre la licitació.

Ateses aquestes característiques, és un sistema de subhasta ideal per al Mont de Pietat i que està perfectament integrat en el seu funcionament.

Quines altres particularitats té la nostra subhasta?

La subhasta del Mont de Pietat de CaixaBank és avui dia una subhasta totalment en línia de freqüència mensual. Els clients poden veure els lots exposats i fer les licitacions amb total garantia de seguretat i confidencialitat a través del lloc web. El procés d'adjudicació està supervisat per un fedatari públic que aixeca acta i garanteix la transparència de la subhasta.

En conclusió, la maça ja no cau sobre el faristol, però els interessats a adquirir joies i objectes de valor al Mont de Pietat de CaixaBank poden continuar participant en les subhastes amb total garantia.

MONT DE PIETAT DE CAIXABANK 

Referències:

COUNTERSPECULATION, AUCTIONS, AND COMPETITIVE SEALED TENDERS - Vickrey - 1961 - The Journal of Finance - Wiley Online Library

https://espanol.libretexts.org/Ciencias_Sociales/Economia/Libro%3A_Introducci%C3%B3n_al_An%C3%A1lisis_Econ%C3%B3mico/20%3A_Subastas/20.04%3A_Subasta_Vickrey