“La representació clàssica dels diners”
POST DESTACATS
-
HISTÒRIA
29 de abril, 2025
-
GEMOLOGIA
22 de abril, 2025
-
GEMOLOGIA
22 de abril, 2025
-
ALTRES CURIOSITATS
15 de abril, 2025
Com ja avançàvem en el nostre article anterior d’inversió en or, les monedes d’or són el símbol del diner per excel·lència.
Ja des de temps remots s’utilitzaven monedes d’or per realitzar pagaments, tot i que actualment la seva funció com a sistema de pagament corrent és pràcticament inexistent, quedant reduïda a una forma de conservar riquesa.
I què hem de tenir en compte per valorar-les? Per això, cal considerar diversos aspectes bàsics:
Valor intrínsec: es valoren pel seu pes en or. Les més representatives són les monedes bullion, de les quals parlarem més endavant amb detall.
Valor numismàtic: són monedes d’or amb un valor afegit important respecte al valor intrínsec, gràcies a elements com l’antiguitat, la raresa, l’escassetat, etc. D’aquest grup no en parlarem en aquest article, però sí que us deixem una pinzellada interessant, a més d’animar-vos a consultar, si teniu monedes antigues, alguna plataforma de referència en el sector de la numismàtica.
També cal no obviar el valor nominal, ja que la gran majoria de les monedes d’or més actuals són de curs legal i tenen associat al seu valor intrínsec un valor en la moneda que els atorga el banc emissor.
Un cop clars aquests conceptes bàsics, com a inversors, ens centrarem en les monedes pel seu valor intrínsec. I és aquí on serà essencial tenir en compte la puresa de les monedes, ja que solen fabricar-se entre 916 i 999 mil·lèsimes (22 – 24K).
La diferència de puresa no vol dir que en una moneda d’una unça d’or de 22K hi hagi menys or que en una de 24K. Normalment contenen el mateix or, però la moneda es combina amb una altra aleació que n’augmenta el pes total. Cal destacar que les monedes amb aleació són més resistents, però no tenen aquell brillantor "hipnòtic" de l’or pur.
Per saber més sobre quin tipus de monedes es consideren "or d’inversió", ho expliquem en un altre article, on tractem amb detall un tema sensible: la seva fiscalitat.
I, un cop enteses aquestes nocions fonamentals, potser encara et preguntes en quines monedes invertir. La nostra recomanació és centrar-se en les monedes bullion (metall en brut), ja que són les més demandades i acceptades pels inversors.
Les monedes bullion més comercialitzades solen tenir un pes d’1 unça troy (ozt). Tot i això, donat l’increment del preu de l’or, és habitual veure aquestes emissions amb pesos menors, conegudes com a monedes fraccionàries, que fan més assequible adquirir un tros del “cel daurat” per menys import.
Les monedes fraccionàries es venen habitualment des de 1/10 ozt, passant per ¼ ozt, ½ ozt i les de 1 ozt, que són la referència.
És cert que existeixen altres pesos, però no són habituals, encara que poden arribar fins a 2 i 3 ozt.
També existeixen les monedes anomenades Proof (monedes de prova). Es tracta d’edicions limitades,d’alta qualitat que es fan en procesos especials per resaltar detalls del diseny, però tenen un gran inconvenient: uns marges molt superiors respecte al preu comptat “spot” i estan més orientades a col·leccionistes que a inversors.
De manera similar, les monedes fraccionàries acostumen a tenir una prima superior, ja que els costos de fabricació repercuteixen en el preu final.
Arribats a aquest punt, un cop conegudes les principals característiques de les monedes bullion, vegem quines són les més utilitzades i conegudes. Com veuràs, la majoria són emeses per governs nacionals i, en molts casos, representen símbols del país emissor:
- Sud-àfrica: Krugerrand (22k)
- EUA: American Gold Eagle (22k) / American Gold Buffalo (24k)
- Canadà: Maple Leaf (24k)
- Mèxic: Libertad (24k)
- Àustria: Filharmònica de Viena (24k)
- Regne Unit: Britannia (24k)
- Rússia: Chervonets (22k)
- Espanya: el Lince, l’Àguila, el Toro, etc. (24k)
- Austràlia: Nugget (cangur) (24k)
- Xina: Panda xinès (24k i 30g)
- Corea del Sud: Zi:Sin Gold Bullion (24k)
Però no només aquestes. També tenen una demanda considerable entre els inversors:
- Regne Unit: el Sobirà (22k)
- Suïssa: Vreneli (20 francs 22k)
- França: Napoleó (20 francs 22k)
- Espanya: Escuts
- Mèxic: Centenari d’or (50 pesos mexicans)
- Àustria: Krone
I amb tanta varietat, quina escollim?
Doncs no tenim una resposta única, però possiblement hauràs de valorar l’equilibri entre els teus gustos personals i el marge aplicat a la venda (recorda que les monedes emeses recentment solen tenir un sobrepreu, ja que estan millor conservades).
Però si encara tens dubtes, no et deixarem abandonat. En futurs articles seguirem aprofundint en les principals característiques de les monedes més representatives i amb més història.
MONT DE PIETAT DE CAIXABANK